10 Ocak 2014 Cuma

Seyahat Öncesi Yapılması Gerekenler

Tabi ki önce pasaport çıkartmalısınız ve gerekli ise vize almalısınız.

Bir bankaya gidip Yurt Dışı Çıkış Harcını yatırmalısınız ve bunun karşılığında aldığınız makbuzu saklayın.

Bir sırt çantası alın yaklaşık 40-50 litre olsun. Daha fazla da olabilir ama daha az olmasın çünkü gerçekten zor sığıyor eşyalarınız.

Bileti Tren garından veya bazı turizm acentalarından alabilirsiniz. Almaya giderken mutlaka TL cinsinden olsun paranız çünkü TCDD Euro kabul etmiyor ve normaldan biraz daha pahalı bir kuru var. Yani 800 tl ediyorsa bilet siz 900 götürün çünkü 850 falan ödersiniz.

Paranızı yanınızda götürecekseniz bir hac malzemeleri satan bir yere gidip para kesesi alabilirsiniz. Kıyafetin altına takıyorsunuz çapraz şekilde kese de tam koltuk altınızın daha altında bir hizada kalıyor ve herhangi bir sıkıntı vermiyor size.

Yok ben çok fazla nakit para taşıyamam diyenler, ya kredi kartı götürün ya da bankamatiklerden çekin paranızı. Ancak yanınızda mutlaka biraz da olsa nakit para olsun. Yoksa sıkıntı yaşayabilirsiniz.

Yeşil pasaport sahipleri(Vize alanlar için zaten mecburi sigorta), bence seyahat sigortası yaptırın çok pahalı bir şey değil 25 TL falan. benimkinde sağlık da olduğundan 45 TL idi.

Çoğu hostel de internet var ama çok kişi bağlandığından yavaş. o yüzden de yurt dışı konuşma paketi alabilirsiniz. Turkcellde 30 DK 20Tl idi.

İlk gideceğiniz hostellerde yer ayırttırın. Çünkü bazen yer kalmayabiliyor özellikle cuma günü ve hafta sonları sıkıntı yaşarsınız hele ki 3-4 kişiyseniz.

İstanbul dışında oturuyorsanız ve İstanbul'a uçakla gidecekseniz mutlaka çantanızı bir gün önceden hazırlayın. Ve en az 12 saat önceden check in yapın. Yoksa bizim gibi sıkıntı yaşarsınız. Sağ olsun Anadolu jet haber vermeden saat 8 deki uçağı 11 e almış. bende check in de öğrendim. Yurt dışına uçağım ise saat 10 daydı. akşam 5 dk da hazırlanıp son bir saat kala gecenin son uçağına bilet aldım. 7 dk kala yetiştim hava alanına. saat 12 de İstanbula indik ve bütün gece uykusuz ve her yer kapalı olduğundan aç geçirdim.

Mutlaka biraz bisküvi alın çünkü benim gibi bir sorunla karşılaşırsanız işinize yarar ve de Avrupa buraya göre gerçekten pahalı orada bir günü bile para harcamadan geçirmek size 10 € kazandırır.

Interrail yapmaktan hiç çekinmeyin. Becerebilir miyim diye düşünmeyin. Korkacak hiç bir neden yok. Bende tedirgindim sizin gibi ama gerginliğim nedensizmiş meğer. Türkiye ye döndüğünüzde 2. interrail planınızı yapmaya başlarsınız zaten.

2 çeşit interrail bileti var. Biri global Pass, bunda yapmanız alt taraftaki formu doldurmak her gün bir yere giderken. Mesela saat 7.42 Köln-Frankfurt ICE244 yazacaksınız. Diğeri ise Flexi pass bunda ise seyahat günleriniz oluyor. Mesela siz eğer 23 temmuzda binecekseniz trene yukarıya 23/7 yazıyorsunuz ama bunu trende yapıyorsunuz daha önceden yazmayın sakın. O gün boyunda istediğiniz kadar trene binebilirsiniz saat 00.01 olunca 24/7 yazmanız lazım. yine aynı şekilde aşağıya saati, nereden nereye gittiğinizi yazmanız lazım. Özellikle Batı ve güney tarafı dikkat ediyormuş. zaten biletin üzerinde de alt tarafın doldurulması mecburi yazıyor.


Flexi de günleri siz belirliyorsunuz. Önceden belirleyim bilete yazdırmıyorsunuz. Bindikçe yiz tarih yazıyorsunuz. Mesela planınızda 3 Ağustos'ta trene binmek var ve siz bir gün daha kalmak istiyorsanız. tek yapmanız gereken o gün bindiğiniz ilk trende tarihi yazmak biletinize o kadar.

Sonradan aklıma gelenler

1.Mutlaka telefonunuza bir harita uygulaması indirin. Ben Maps me pro adlı uygulamayı indirmiştim Çok faydalı oldu çevrim dışı çalıştığından ve üstelik çevrimdışı mcdonalds vs arayabiliyorsunuz haritada. 

2.Railplanner adlı uygulamayı indirin. Oradan tren saatlerine bakıp programınızı yapabilirsiniz.Çevrim dışı çalışan bir uygulama.

3.Avrupada özellikle batı tarafında pet şişede su pahalı ve Almanyada pet şişe alırken extra bir para daha ekleniyor Pfand deniyor. Kelime anlamı ne bilmiyorum ama geri dönüşüm için yapılan bir şey. Pet şişeye de para ödüyorsunuz. Mesela alacağınız su 1€ ise para öderken 1.30€ falan ödüyorsunuz. Pfand değişkenlik gösteriyor. Onları marketlerdeki pet şişe dönüşüm makinelerine atıp paranızı geri alabilirsiniz. Bunu genelde evsizler yapıyor.

4. Gerçekten çok evsiz var yollarda. Özellikle gece gar etrafına toplanıyorlar ama gelip geçerken size laf atan yok.

5.Mutlaka kendi çarşafınızı götürün. Götürmezseniz de sorun değil çünkü çoğu yer çarşafı belli bir ücret karşılığı kiralıyor ancak 4€ gibi bir ücreti var.(Tabiki bu hostelde kalırsanız geçerli. Zaten otellerin bu hizmeti var. Hostel rezervasyon yaparken Bed Linen dahil mi bakın.)

6. Kalacağınız yerleri Hostelbookers'dan ayırttırabilirsiniz. Fiyatlar siteden siteye değişiklik gösteriyor ancak bütün fiyatlar geçerli. Hangisi en ucuzsa o siteden ayırttırın.

7. Avrupa satılan suların çoğu gazlı. Evian var hatırladığım gazsız olan(Gerçi onunda gazlı çeşitleri var galiba). Şöylede anlayabilirsiniz: Eğer pet şişeyi elinizde kolayca sıkabiliyorsanız onlar gazsız oluyor. Yok şişe taş gibiyse o su gazlıdır. Fransa ve Belçika'da Nestlenin suyu var o güzel. Volvic(Almanya) rezalet değişik bir tadı var suyun yosun gibi. 

8.Batı tarafında sakın kimseyi aşağılamayın veya küfür etmeyin vs. nasıl olsa türkçe bilmiyordur diye çünkü dediğiniz kişiler kesin türk çıkar haberiniz olsun. rezil olursunuz.

9. Gece trenlerine binecekseniz ve koltukta gidecekseniz(ki hiç tavsiye etmem. mutlaka kuşet alın 4 ya da 6 kuşetlide olsun aldığınız yatak.) yanınıza kalın bir polar vs bir şey alın mutlaka şapkalı olsun çünkü soğuk oluyor.

10. Hostellerin Check in ve check out zamanları vardır. Check in zamanı en erken ne zaman giriş yapabilirsiniz onu anlatır. mesela saat 3 ten sonra olabilir. Bu vakte kadar gidenlerin odaları temizlenir ve gelenlere hazır edilir. Check out ise çıkış saatidir. yani Hostelden en geç çıkabileceğiniz saat bu da en geç saat 10-11 gibidir ki gidenler gitsin odalarını temizleyelim diye. Bu saatlere uyun. geç check out parası ödeyebilirsiniz aksi halde. Check in o kadar sorun değil yani saat 2 yi vs beklemenize gerek yok saat 10 da da check in yapabilirsiniz ancak check in'in resmi olarak başlama saatine kadar odanıza çıkamazsınız. eşyalarımızı bırakabilir miyiz diyin ki çoğu yerin luggage room u vardır oraya koyun ve gezinize devam edin.

11. Pazar günü her yer kapalı haberiniz olsun. Açık olan yerlerde biraz daha pahalı satıyor ürünleri. Cuma-Cumartesi-Pazar bunların parti günleriymiş. Bu günlerde yer bulamayabilirsiniz önceden ayırtın yerinizi.


12. Gece trenlerinde kuşet alırsanız görevli sizden bilet isteyecek. İnterrail biletinizi gösterin. O biletinizi alacak. Sizi gittiğiniz şehre varmadan 20dk önce falan uyandıracak ve biletinizi geri verecek. Yani bu adam bileti niye aldı gitti demeyin. Sizi uyandırırken geri verecek biletinizi.

13. Bizim gittiğimiz (2013 yılındaki) güzergahta rezervasyonu zorunlu bir tren kullanmadık. Hep Alman ICE hızlı trenleriyle gittik geldik. Ancak özellikle batı tarafı Fransa, İspanya,İtalya üçlüsü, genelde rezervasyon zorunlu. Bu yüzden mutlaka bakın treninize rezervasyon zorunlu mu diye. Ona göre hareket edin.

14.Bizim her şey dahil(22 gün sınırsız global pass, uçak biletleri, pasaport,harç,yemek, konaklama vs) 1030€ tuttu. Toplam 17 gün sürdü. Zaten orada 500€ gibi bir şey harcadık. Uçak ve tren biletini gitmeden aldığımız için 500-600€ nakit size yeterli olabilir(tabi harcamalarınıza bağlı. Biz az harcamaya gayret ettik). Bu 2013 yılındaki harcamalarımız. 2014'te ise yine 1000€ civarı tuttu ancak 10 gün kaldık. Batı tarafı pahalı doğuya göre.

15. Almanya'daki Penny ve Lidl buradaki Bim gibi marketler. Çoğu yerde var. Fiyatları biraz daha uygun.

16. Ülkelerin çoğunda metrolara biletsiz binebilirsiniz ancak yakalanırsanız cezası büyük. Arada bilet kontrolü yapıyorlar. 

17. Bazı hostellerin interrail biletine %10 gibi indirimleri var ama bunlar 10-20€'luk hosteller değil. www.interrail.eu sitesinden sitesinden pass benefits e girip bakabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder